Vergrendel kogelkranen met handwielafsluiters in raffinaderijen

Casestudie

Talrijke raffinaderijen zijn uitgerust met kogelkranen die de stroom van olie en chemicaliën regelen. Als kogelkranen tijdelijk kunnen worden vergrendeld om bepaalde leidingen te ledigen, worden werknemers niet langer blootgesteld aan de gevaren die verbonden zijn aan de inhoud van de leidingen. Door ervoor te zorgen dat leidingen niet opnieuw geopend kunnen worden tijdens het onderhoud, kunnen werkzaamheden aan de leidingen zelf, alsook aan de aangesloten machines of infrastructuur heel wat veiliger worden uitgevoerd.

Vergrendel handwielafsluiters, van klein tot reuzegroot!

Vergrendeling van kogelkranen met grote handwielafsluiters

Uitdaging

Een van 's werelds grootste olie- en gasbedrijven was op zoek naar een oplossing om de kogelkranen in zijn raffinaderijen te vergrendelen. De enorme handwielafsluiters op de kogelkranen werden vergrendeld met behulp van grote ijzeren kettingen, wat niet meteen een optimale veiligheidsoplossing was, aangezien de handwielen nog steeds in beweging konden worden gebracht. Door de enorme afmetingen van de handwielafsluiters kon de huidige leverancier van het bedrijf geen passende Lockout/Tagout-oplossing aanbieden.

Oplossing

Universeel vergrendelingssysteem

Brady stelde zijn universeel vergrendelingssysteem voor, waarmee kogelkranen met handwielafsluiters gemakkelijk in de UIT-stand kunnen worden vergrendeld, ongeacht hun afmetingen. Dit universeel vergrendelingssysteem wordt geleverd met een soepele maar sterke kabel van nylon of gecoat staal, verkrijgbaar in diverse lengtes:

  • 2,44 m (nylon & gecoat staal)
  • 4,88 m (gecoat staal)
  • 6,10 m (gecoat staal)

In tegenstelling tot kettingen is het universele vergrendelingssysteem in staat om een handwielafsluiter stevig te vergrendelen in een bepaalde positie. Het systeem dient daarbij als vergrendelingssysteem en als visuele markering. Zowel de plant manager als de safety manager van het oliebedrijf gingen ermee akkoord om hun Lockout-programma aan te vullen met de universele vergrendelingssystemen.

Hangslotenplan

Sleutelplanning

Sleutelplanning is een belangrijk aspect van een veilig Lockout/Tagout-programma. Via deze planning kunnen bedrijven gebruiksrechten vastleggen door te bepalen wie welk slot kan openen. Daartoe zijn verschillende sleutelopties voor hangsloten beschikbaar:

  • Keyed different: elk hangslot kan alleen geopend worden met zijn eigen sleutel.
  • Keyed alike: alle hangsloten (of sets van hangsloten) kunnen met dezelfde sleutel geopend worden.
  • Master keyed: lopers en centrale lopers kunnen aan teamleiders, veiligheidsmanagers of bedrijfsmanagers worden toegewezen, zodat zij meerdere sets van Keyed Alike of reeksen van Keyed Different hangsloten kunnen openen.

Nadat Brady erin geslaagd was een oplossing te bieden voor de vergrendeling van de enorme handwielafsluiters, daagde de klant ons uit om een hangslotenplan op te stellen voor hun 10 fabrieken. Na het succesvol afronden van een proefprogramma in 1 fabriek, kreeg Brady de leveringen voor alle 10 fabrieken toegekend: 15.000 Keyed Alike hangsloten, 1000 lockboxes met elk een extra Keyed Different hangslot, en een gepersonaliseerd label op elke lockbox.

Herkenning en beschikbaarheid van hangsloten

Om beter te kunnen vaststellen wie of welk team welke uitrusting heeft vergrendeld, biedt Brady naast lockout-tags nog 2 opties voor hangsloten aan:

  • Kleurcodering: aan elk onderhoudsteam kunnen hangsloten in een eigen identificatiekleur worden toegewezen. Via kleur kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld eigen onderhoudsteams en onderhoudsteams van derden.
  • Graveren: Brady kan elk hangslot personaliseren door de namen van teams of werknemers in het slot te graveren. Hierdoor kunnen de teams of werknemers hun sloten makkelijker weghalen zodra het onderhoud is beëindigd.

Betrouwbare levering

Brady kon het universele vergrendelingssysteem al binnen 2 weken na ontvangst van de bestelling leveren. De 15.000 hangsloten, waarop telkens de naam van een werknemer werd gegraveerd, werden gefaseerd per fabriek geleverd, met de laatste levering 8 weken na ontvangst van de bestelling, zoals gevraagd door de klant. Brady leverde ook de 1000 lockboxes, die elk met een gepersonaliseerd label werden geïdentificeerd, zoals gepland aan de 10 fabrieken, vlak vóór onze klant een uitgebreide turnaround startte.