menu
Snelbestellijst
Voer de Brady-orderreferentie hieronder in:
Voorbeeld: M210, 150243, M7-R4300
 
Dit product zit al in je winkelwagen. We passen de hoeveelheid aan.
Wis of corrigeer fouten om verder te gaan

Labels

Labels volgens eigenschap

Printers

Software

RFID

Lockout Tagout

Veiligheidssignalisatie

Leidingmerkers

Meer producten

 

Traceren van assets met RFID: wat is het en hoe werkt het?

Een betere besluitvorming begint met hoogwaardige, datagestuurde inzichten. Een uitstekende manier om het grote geheel te zien is met RFID-technologie (radiofrequentie-identificatie). Hiermee kunnen bedrijven de locatie van assets bewaken en controle krijgen over belangrijke inkomstengenererende processen. RFID-technologie is efficiënt en kosteneffectief en is het traceringssysteem bij uitstek geworden voor industrieën wereldwijd.

Dit artikel bevat alles wat u moet weten over het traceren van assets met RFID: wat het is, hoe het werkt, de voordelen ervan en hoe u het gemakkelijk kunt implementeren in uw huidige systeem.

Wat is het traceren van assets met RFID?

RFID-technologie is niet nieuw. De oorsprong ervan gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen het werd gebruikt om vliegtuigen te identificeren en te traceren. Tegenwoordig wordt het wereldwijd gebruikt in magazijnen, ziekenhuizen, productiebedrijven, bibliotheken en laboratoria. Het brengt belangrijke informatie over assets in real time over, waardoor het een van de populairste technologieën voor de toeleveringsketen is.

In zijn meest elementaire vorm is RFID (radiofrequentie-identificatie) een communicatiesysteem. Het maakt gebruik van elektromagnetische velden om objecten automatisch te identificeren en te traceren. Eerst wordt een RFID-tag geladen met informatie over een asset. Dan wordt de tag op de asset aangebracht. Van daaruit lezen elektromagnetische scanners de opgeslagen gegevens die via de pulserende golven van de tag worden doorgegeven. Zodra de gegevens door een scanner zijn vastgelegd, kan de asset worden getraceerd in een systeem met traceringssoftware.

Voordelen

Het traceren van assets met RFID biedt heel wat voordelen. Als u zich afvraagt of dit geschikt is voor uw bedrijf, bekijk dan de manieren waarop het u kan helpen uw doelstellingen te bereiken:

Operationele voordelen

 • Lokaliseer en traceer meerdere assets tegelijk
 • Vereist geen registratie van afzonderlijke gegevens binnen de zichtlijn
 • Voorkom fouten door werknemers snel naar elke asset te leiden die ze nodig hebben

Strategische voordelen

 • Verwerf inzichten door gegevens automatisch vast te leggen en deze vervolgens gemakkelijk te raadplegen
 • Gebruik actuele en nauwkeurige data om de rentabiliteit van uw bedrijf verder op te voeren
 • Baseer strategische besluitvorming op het aantal assets, hun locatie, preventief onderhoud en omgevingselementen
Een hightechscherm met pictogrammen. Op het middelste pictogram staat

Herinnering: het traceren van assets is niet hetzelfde als het traceren van voorraden

Hoewel het traceren van assets en voorraden soms door elkaar worden gebruikt, zou dat niet mogen. Ze hebben twee verschillende operationele doelstellingen. Het traceren van assets is een systeem dat u helpt met het volgende:

 1. Een object vinden
 2. Ervoor zorgen dat het zich op de juiste plaats bevindt
 3. Functies uitvoeren op basis van beweging, nabijheid of afwezigheid van het object

Dit verschilt van het traceren van voorraden, een systeem dat het aantal onderdelen controleert dat kan worden verkocht of gebruikt om producten te maken. Beschouw assets als de middelen die nodig zijn om een bedrijf te runnen. Voorbeelden zijn voertuigen, gereedschap of apparatuur. Voorraad houdt de hoeveelheid grondstoffen en eindproducten in opslaglocaties bij. Beide soorten systemen zijn belangrijk, maar bieden een verschillende waarde voor het bedrijf.

Traceren van assets met RFID: technologie en apparaten

Aangezien bedrijven afhankelijk zijn van hun assets om de voorraden die ze verkopen te maken, is het van cruciaal belang om te allen tijde te weten waar deze zich bevinden. Hier kan een systeem voor het traceren van assets uitkomst bieden.

Met behulp van radiogolven kan RFID-technologie passief de locatie van een asset detecteren en die gegevens naar een relevant bedrijfssysteem sturen. Het vereist:

 1. Hardware (scanners en RFID-tags) voor het verzenden en verzamelen van gegevens
 2. Software om gegevens van de hardware te verwerken en om te zetten in rapporten

Software

Software voor het traceren van assets is afhankelijk van de toepassing. De software neemt de informatie van de scanner (de barcode of de identificatiecode van de asset) en koppelt die aan een database. Van daaruit stuurt de software meldingen over de asset, zoals de locatie ervan.

Hardware:

RFID-scanners

Hiermee kan meer informatie worden gelezen en verzameld zonder direct zicht op de tag.

RFID-tags en -labels

De selectie van RFID-tags moet worden geoptimaliseerd voor elke toepassing. De componentenmaterialen, antenneontwerpen, microchipspecificaties en kleefstoffen kunnen allemaal worden geselecteerd op basis van de specifieke toepassingseisen van de klant.

Infografiek waarin wordt uitgelegd wat een RFID-label is. De inhoud van deze grafiek wordt ook behandeld in het hoofdartikel van de blog. Infografiek waarin wordt uitgelegd wat een RFID-label is. De inhoud van deze grafiek wordt ook behandeld in het hoofdartikel van de blog.

Schema van een RFID-tag

Basistypes RFID-tags:

Actieve RFID-tags – algemeen gebruik: voertuigen

Zorgen voor real-time tracering met behulp van tags op batterijen die een signaal uitzenden. Ze zijn duurder dan passieve RFID-tags en hebben een signaalbereik van ongeveer 150 meter.

Passieve RFID-tags – algemeen gebruik: voorraden

Deze tags zijn slapend totdat de door een lezer uitgezonden energie wordt omgezet in stroom en de microchip activeert. Hun signaalbereik is kleiner dan dat van actieve RFID-tags en ze zijn minder duur. Ze hebben echter een langere levensduur.

Semipassieve RFID-tags – algemeen gebruik: controle van de temperatuur tijdens vervoer

Deze tags maken gebruik van een RFID-chip, een interne batterij en een antenne, en vereisen een RFID-scanner voor gebruik op korte afstand. De batterij maakt real-time tracering mogelijk. Vergeleken met een actieve RFID-tag heeft deze een kleiner signaalbereik.

RFID-tags met duale frequentie – algemeen gebruik: assets identificeren

Deze tags maken gebruik van een chip en werken zowel in het hoge- als in het UHF-frequentiebereik. Hiermee kunnen bedrijven een enkele tag voor meerdere toepassingen gebruiken – een alles-in-één oplossing voor productidentificatie, beheer van de toeleveringsketen en klantinteractie.

Een collage van drie beelden van RFID in verschillende toepassingen: In een magazijn, in een vrachtwagen en onder een zware machine.

Toepassingen

In uw streven om uw bedrijfsdoelstellingen te bereiken, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe RFID-technologie voor het traceren van assets u efficiënter kan maken. Enkele voorbeelden:

Efficiënte picking

In magazijnen en logistieke bedrijven kunnen RFID-labels de efficiëntie van het picken met heftrucks aanzienlijk verhogen. Heftrucks kunnen snel gelokaliseerd worden en de locatiedetectie kan in realtime plaatsvinden, of op cruciale plaatsen zoals bij verandering van zone, of wanneer assets worden gescand, opgehaald en geleverd. Deze gegevens maken het mogelijk de ophaal- en afleverlocaties te controleren, efficiënte routes te berekenen en routes te registreren.

Onmiddellijke ladingcontroles

Distributiecentra gebruiken RFID-labels en -scanners voor geautomatiseerde ladingcontroles. RFID-scanners kunnen elke componentverpakking controleren aan de hand van de verzendlijsten in centrale ERP-systemen (Enterprise Resource Planning). Verkeerde componenten worden gemakkelijk uitgefilterd, ontbrekende stukken worden geregistreerd en complete zendingen worden bevestigd.

Begeleide installaties

Een machinebouwer kan grote apparatuur sneller installeren dankzij gepersonaliseerde RFID-labels, die de installateurs naar het volgende pakket leiden. Elke verpakking met componenten is gekoppeld aan een digitale installatiehandleiding en wordt alleen geopend als dat relevant is. Met behulp van nabijheidswaarschuwingen kunnen de kleinste verpakkingen gevonden worden die nodig zijn om de nieuwe machine snel en efficiënt operationeel te maken.

Preventief onderhoud

Spoorwegvervoerders van passagiers en goederen kunnen de inzetbaarheid van locomotieven en wagons verhogen door de treinsamenstelling gemakkelijk te identificeren met RFID-labels en -scanners. Elke wagon of locomotief kan via een RFID-label aan asset management software gekoppeld worden. Interventiegegevens kunnen toegevoegd worden aan de onderhoudsgeschiedenis van gelabelde wagons en soortgelijke wagons kunnen voor efficiënt preventief onderhoud worden gemarkeerd.

Geautomatiseerde inventarisaudits

Een wereldwijd ICT-bedrijf (Information, Communication and Technology) traceert en beheert automatisch de locatie van de servers en andere waardevolle IT-assets van elke klant, en kan met een druk op de knop rapporteren waar deze zich bevinden. Gepersonaliseerde, passieve RFID-labels op alle assets, in combinatie met vaste scanners bij alle uitgangen van het datacenter, zorgen voor nauwkeurige, real-time tracering. Dankzij gebruiksklare printers op een centrale locatie kan het bedrijf nieuwe assets onmiddellijk van betrouwbare, gepersonaliseerde RFID-labels voorzien om een volledig overzicht te behouden.

Beveiligde identificatie

Een full-service leverancier van ICT-infrastructuur kan beveiligde kabelidentificatiegegevens gebruiken op dubbelgelaagde, gecodeerde NFC-kabellabels (Near-Field Communication). On-metal NFC-labels kunnen voorgeprogrammeerd worden met een informatielaag voor interne en externe professionals, en een diep beveiligde gegevenslaag die alleen toegankelijk is voor interne beheerders. Professionals die onderhoudsinterventies uitvoeren, kunnen toegang krijgen tot relevante labelgegevens met RFID-pennen die gekoppeld zijn aan hun gebruikersinstellingen.

Snellere veiligheidscontroles

Een grote luchtvaartmaatschappij die naar meer dan 100 bestemmingen vliegt, gebruikt RFID-labels en -scanners om routinecontroles van vliegtuigen 10 keer sneller uit te voeren. De onderhoudsploegen scannen de cabine aan de hand van een inventarislijst om de gegevens over reddingsvesten, zuurstofgeneratoren en maskers te controleren. Doordat er geen zichtlijn nodig is, leidt dit tot aanzienlijke tijdwinst, wat op zijn beurt een positief effect heeft op de beschikbaarheid van vliegtuigen en personeel.

Een collage van drie beelden van RFID dat wordt gebruikt voor commerciële toepassingen. Twee afbeeldingen tonen serverruimtes en één afbeelding toont de cabine van een vliegtuig.

Hoe Brady kan helpen

Als u klaar bent om uw efficiëntie en productiviteit te verhogen met behulp van RFID-technologie, kunnen wij u helpen. Onze oplossingen zijn personaliseerbaar en ontworpen voor uiteenlopende werkomgevingen:

RFID-labels en -tags

Veel dozen georganiseerd in een raster. Eén doos is hoger uitgelijnd alsof hij wordt opgepakt.

RFID-traceringslabels

Traceer assets en beheer voorraden op een efficiëntere manier in complexe industriële omgevingen met RFID-labels die geschikt zijn voor elk oppervlak. Geef elke asset een unieke digitale identiteit die uw lezers kunnen herkennen, zodat u weet waar uw assets zich bevinden, zonder dat u een zichtlijn nodig heeft.

Een werknemer die een smartphone-app van Brady gebruikt in een laboratoriumomgeving.

NFC-labels

Lees en schrijf gemakkelijk gegevens naar NFC-labels die op elke asset aangebracht kunnen worden met moderne, NFC-compatibele mobiele apparaten. Betrouwbare NFC-labels zijn de beste oplossing voor het flexibel lezen en schrijven van data in de onmiddellijke nabijheid (4,98 cm).

Een werknemer houdt zijn telefoon tegen een label om het te controleren.

RFID-labels met duale frequentie

Verbeter het beheer van de toeleveringsketen, de authenticatie en interactie met de eindgebruiker met één label dat zowel door RFID-scanners als door mobiele apparaten kan worden gelezen. Klanten kunnen feedback geven over uniek geïdentificeerde producten, door het label te lezen met behulp van uw app geïnstalleerd op hun (NFC-compatibele) mobiele apparaat.

Een weergave van een RFID-label op een telefoonapp naast het overeenkomstige fysieke label op een cryogene container.

Temperatuurgevoelige RFID- en NFC-labels

Controleer gemakkelijk de temperatuur op afstand of van dichtbij, van één of meerdere assets, met batterijloze temperatuurgevoelige RFID- of NFC-labels. Mogelijke toepassingen zijn milieumonitoring, materiaal- en apparatuurmonitoring, koelketenmonitoring, datacentermonitoring, het verzamelen van onderhouds- en veiligheidsgegevens en serremonitoring.

Vocht parelt op glas.

Vochtgevoelige RFID-labels

Eenvoudige vochtmetingen van meerdere assets op afstand met batterijloze vochtgevoelige RFID-labels. UHF RFID-scanners detecteren een natte of droge toestand van alle labels binnen bereik, elk met een unieke identificatiecode.

Scanners, software en integraties

RFID-scanners

Lokaliseer snel uw assets met behulp van RFID-scanners en -antennes van Brady, vast gemonteerd of draagbaar. Als een asset met een RFID-label binnen bereik is, kunt u het vinden.

Complete en personaliseerbare oplossingen

Om het volledige potentieel van elke unieke werkplek te benutten, kunnen wij onze RFID-oplossing op maat maken, zodat deze optimaal bij u en in uw werkomgeving past. Onze complete oplossing omvat:

 • Volledig personaliseerbare RFID-labels die op uw assets blijven kleven
 • RFID-scanners met op maat ontwikkelde apps en integratie in bestaande ICT-infrastructuur
 • RFID-printers om bij u ter plaatse extra labels te genereren
Infografiek van RFID-oplossingen. De inhoud van deze grafiek wordt ook behandeld in de tekst van het artikel. Infografiek van RFID-oplossingen. De inhoud van deze grafiek wordt ook behandeld in de tekst van het artikel.

Conformiteit

Onze complete RFID-oplossing voldoet aan de volgende RFID- en NFC-normen:

 • ISO/IEC 18000-63 (EPC Gen2v2): bevat algemene technische specificaties voor UHF RFID-scanners en -labels/tags
 • ISO/IEC 14443 A/B: beschrijft 2 protocollen voor dichtbij lezen met verschil in modulatie, coderingsschema's en anticollisiemethoden
 • ISO/IEC 15693: protocol voor lezen op lange afstand en een populaire RFID-standaard voor hoge frequenties
 • NDEF Format: een gestandaardiseerd gegevensformaat waarmee NFC-chips met smartphones kunnen worden geschreven en gelezen

Wij helpen u bij het kiezen van de juiste barcodescanner en/of RFID-lezertechnologie

BLOG

Lees meer over de transformatie van intelligente productie

Person scanning a manufacturing document with an RFID scanner 

RFID vs. barcodes voor de tracering van assets: hoe maakt u de juiste keuze voor uw bedrijf?

Ongeveer alles is voorzien van een label dat belangrijke informatie bevat waarvan kopers, verkopers of producenten op de hoogte moeten zijn. Hoewel de meesten van ons bekend zijn met barcodes en QR-codes, kan de technologie die daarbij komt kijken verrassend zijn.
LEES VERDER
Two manufacturing employees discussing a problem 

Inleiding over IT/OT-convergentie 101

Het overbruggen van de kloof tussen fysieke en digitale mogelijkheden in productieomgevingen levert een aanzienlijk concurrentievoordeel op. Bedrijven die deze convergentie niet verwelkomen zullen van de markt verdwijnen of achterop geraken. Hoewel er uitdagingen moeten worden overwonnen om de twee samen te brengen, is het risico om dat niet te doen heel reëel – vooral wanneer concurrenten de stap wel zetten.
LEES VERDER

Lees meer over Brady's benadering van intelligente productie

Productieflexibiliteit

Krijg onmiddellijk inzicht in uw productiesystemen en til uw productiviteit naar een hoger niveau.

Interconnectiviteit

Analyseer realtimegegevens voor al uw activiteiten, zodat u in een mum van tijd weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Complete slimme oplossingen

Implementeer identificatietechnologieën van wereldklasse in samenwerking met 's werelds meest vertrouwde leider op het gebied van productie.

Bouw vandaag nog uw Smart Factory met Brady

We bespreken graag met u wat een flexibele productieomgeving voor u kan betekenen.

{{itemAddedCount}} artikel toegevoegd aan winkelwagen

{{itemAddedCount}} artikels toegevoegd aan winkelwagen

Subtotaal ({{totalItemCount}}): {{subtotal}}
Kassa
Producten toegevoegd
Aantal
Prijs
{{item.DisplayName}}
{{item.CustomerSpecificDisplayName || item.DisplayName}}
{{item.CustomerSpecificDisplayName || item.DisplayName}}
{{item.DisplayName}}
Artikelnummer: {{item.CatalogNumber}}
Uw artikelnummer: {{item.CustomerSpecificCatalogNumber}}
Aantal: {{item.ProductQuantity}}
Aantal: {{item.Quantity}}
Prijs: {{item.FormattedProductPrice}}

Er was een probleem met het toevoegen van uw artikel. Probeer het opnieuw.