10 keer snellere routinecontroles van vliegtuigcabines

Casestudy

RFID in ruimtevaart RFID labels

Een grote luchtvaartmaatschappij, die naar 130 bestemmingen vliegt, gebruikt RFID-labels en -scanners om routinecontroles van vliegtuigen 10 keer sneller uit te voeren.

Uitdaging: Cruciale veiligheidscontroles in minder tijd

De onderhoudsprocessen van vliegtuigen zijn van cruciaal belang voor de vliegveiligheid. Ze zijn ook tijdrovend en vereisen veel personeel. Elk item in het vliegtuig moest visueel worden gecontroleerd. Zitten alle zuurstofmaskers op hun plaats? Is er een reddingsvest onder elke stoel? Is de inventaris van het vliegtuig nog compleet? De luchtvaartmaatschappij stond voor de uitdaging dit proces te optimaliseren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of de volledigheid van routineonderhoudscontroles.

Oplossing: Meerdere items tegelijk scannen met RFID

Brady bood een RFID-totaaloplossing aan om de uitdaging van onze klant op te lossen door elk item in de cabine zichtbaar te maken, zonder dat een visuele bevestiging nodig was.

We boden onze uiterst lichte RFID Air-labels aan om de meeste assets aan boord te identificeren. De resterende metalen assets werden gelabeld met gespecialiseerde on-metal RFID-labels. Deze labels omzeilen de wetten van Faraday door een isolatielaag aan te brengen die het verzenden en ontvangen van ETSI-conforme RFID-signalen mogelijk maakt.

Daarnaast bood Brady krachtige RFID scanners aan die de labels kunnen activeren, zelfs wanneer ze verborgen zijn in lockers, geblokkeerd worden door stoelen of op een andere manier verborgen zijn. Op elke scanner werd een op maat ontwikkelde app geïnstalleerd om de nieuwe technologie perfect in te passen in de bestaande processen van onze klant. Bij het scannen krijgen onderhoudstechnici niet alleen onmiddellijk een vliegtuiginventaris, maar zien ze ook items die gemarkeerd zijn voor preventief onderhoud of vervanging. Met de app kan ook worden gecontroleerd of elk item zich op de toegewezen plaats bevindt.

RFID scanner and label

Resultaten: 10 keer snellere controles in vliegtuigcabines

Vliegtuigonderhoudsteams kunnen nu de ruimte scannen aan de hand van een inventarislijst, in plaats van elk item te moeten zoeken en visueel bevestigen. Dit zorgt voor een enorm verschil in uitvoeringssnelheid, met gevolgen voor de beschikbaarheid van medewerkers en vliegtuigen.

Onze klant gaf aan dat monteurs nu 90% minder tijd besteden aan routinematige, periodieke onderhoudstaken in de cabine. Deze omvatten de controle van gegevens over reddingsvesten, zuurstofgeneratoren en zuurstofmaskers. Eén specialist is alles wat nodig is om een vliegtuig te laten controleren. Dit helpt ook problemen met de beschikbaarheid van specialisten op de 130 bestemmingen van de luchtvaartmaatschappij op te lossen.