Identificeer de kabels van zonnepanelen gedurende 10 jaar buiten

Case Study

Vindo Solar B.V. is een bedrijf gespecialiseerd in de engineering, het ontwerp, de installatie en het onderhoud van fotovoltaïsche zonnepanelen en is actief in Nederland, België, Duitsland, Ierland en Polen.

Vindo Solar kan elke omvormer en kabel die gemarkeerd is voor onderhoud op een efficiënte manier lokaliseren in een energiepark met 124.000 zonnepanelen dankzij betrouwbare labeling.

Uitdaging : Snelle en betrouwbare identificatie van grote hoeveelheden van verschillende soorten buitenkabels

Vindo Solar had snel een efficiënte oplossing nodig om de kabels en omvormers van 124.000 zonnepanelen in het energiepark Haringvliet-Zuid in Nederland betrouwbaar te kunnen identificeren. In overleg met de belangrijkste klant van Vindo Solar moest elke gebruikte identificatieoplossing 10 jaar lang blijven kleven en leesbaar blijven bij actieve uv-straling en in veeleisende omgevingsomstandigheden.

Oplossingen: Betrouwbare, kleurgecodeerde tags geprint op de werf

Brady bood B-7598-kabeltags van polyester, alternatieve B-7593-polyesterlabels voor naamplaatjes voor de omvormers evenals de BradyPrinter i3300 Industriële Labelprinter aan om deze op de werf te printen.

De B-7598-tags zijn ontworpen om tot 10 jaar lang goed te presteren bij buitengebruik. Geprinte tags vertonen geen zichtbaar effect bij blootstelling aan 95% vochtigheid bij 37 °C, wanneer ze worden verwarmd tot 100 °C of afgekoeld tot –40 °C. Geprinte tags zijn ook uitstekend bestand tegen wrijving en zijn verkrijgbaar in wit, zwart, geel, rood, groen, blauw en metallic. Hierdoor kon Vindo Solar gemakkelijk AC-kabels, zonnekabels, zekeringen, aardingskabels, communicatiekabels en glasvezelkabels voorzien van een kleurcode.

Het merendeel van de tags werd geprint door Brady en kant-en-klaar geleverd. Bovendien werd een aantal tags blanco geleverd zodat Vindo Solar flexibel kon inspelen op bijkomende noden door de tags op de werf te printen met de BradyPrinter i3000. Alle tags zijn bedrukbaar met unieke identificatie, bron- en bestemmingsinformatie en andere gegevens om snelle toekomstige kabelinterventies of -vervangingen mogelijk te maken. "De B-7598- kabeltags die door ervaren Brady-specialisten werden aangeboden, bleken al snel een perfecte oplossing", aldus Tadas Malinauskas, Solar PV Project Manager bij Vindo Solar. "Ze zijn gemaakt van betrouwbare materialen en getest in verschillende omgevingsomstandigheden." 

 Om meer dan 100 omvormers ter plaatse te identificeren, leverde Brady zijn B-7593- label voor naamplaatjes. Dit is een polyesterlabel met een schuimlaag dat eruitziet als een gegraveerd metalen naamplaatje, maar meer flexibiliteit biedt tegen een fractie van de kosten. Na het printen zet het zelfklevende label snel uit en neemt het de vorm van een metalen naamplaatje aan.

 

Met de compacte BradyPrinter i3300 Industriële Labelprinter voor grote volumes beschikt Vindo Solar over bijzonder flexibele en snelle identificatiemogelijkheden. Het systeem kan een grote verscheidenheid aan labels, krimpkousen, tags en pictogrammen voor kabel-, product- en site-identificatie printen. Dankzij de slimme labelrollen en automatische printerkalibratie kunnen de printmaterialen in minder dan 20 seconden worden gewisseld en zijn ze direct klaar om te printen. Via de Brady Workstation-apps voor labelontwerp kan Vindo Solar gemakkelijk gegevens uit Excel importeren om zeer snel en efficiënt labels te printen. "In een zonnepark met 124.000 zonnepanelen is een enorme hoeveelheid labels nodig. De flexibiliteit die de BradyPrinter i3300 biedt, is precies wat we nodig hadden." 

cable bundle

Resultaten: Betrouwbaar geïdentificeerde buitenkabels

Vindo Solar kan aan de identificatie-eisen van de klant voldoen met betrouwbare kabeltags en labels voor omvormers. Zo kunnen ze snel specifieke kabels en omvormers terugvinden onder de 124.000 zonnepanelen in het energiepark Haringvliet-Zuid in Nederland. "We zijn zeer tevreden met de identificatieoplossingen van Brady en zullen deze ook in andere zonneparken gebruiken."